Recenzie

Zimní duchovia (Kate Mosse)

1. září 2014 v 12:30 | Casion
Krásna, smutná kniha, nad ktorou sa zamyslíte...



Názov: Zimní duchovia
Originálny názov: The Winter Ghosts
Autor: Kate Mossová
Počet strán: 175
Rok vydania: 2010
Kategória: vojnový román

O knihe:

"Tým, ktorých tu zanechali..."

Prvá svetová vojna okradla celú generáciu o priateľov, milencov a zlatú mladosť. Freddiemu Watsonovi vzala milovaného brata a dočasne aj pokoj mysle. Bolestná strata a strach o vlastné duševné zdravie ho stále prenasledujú, preto hľadá východisko z neľahkej situácie.
V zime 1928 Freddie cestuje po južnom Francúzsku. Aj táto krajina bola v dejinách svedkom mnohých krviprelievaní. V silnej búrke jeho auto zíde z cesty. Otrasený blúdi lesom a útočisko nájde v zapadnutej horskej dedine. Tu stretne Fabrissu, krásnu mladú ženu, ktorá tiež smúti za stratenou generáciou.
V priebehu jedinej dlhej noci si Fabrissa a Freddie vzájomne vyrozprávajú svoje príbehy. A na úsvite Freddie zistí, že drží v rukách kľúč k záhade, ktorá mu zlomila srdce.
Striedavo napínavý, ľudsky dojímavý i strašidelný príbeh románu Zimní duchovia je o životoch, ktoré kruto zasiahla vojna, zmenila odvaha a zachránila láska.

Crowfieldská kliatba (Pat Waslh)

29. srpna 2014 v 9:41 | Casion
Pomerne dobrá kniha vhodná skôr pre mladších čitateľov, vhodná je podľa kníhkupectiev pre deti od deviatich rokov a ja by som sa tejto kategórie aj držala, plus mínus pár rokov.



Názov: Crowfieldská kliatba
Podnázov: Čo sa stane, keď pochováte anjela?
Originálny názov: The Crowfield Curse
Autor: Pat Walsh
Počet strán: 240
Rok vydania: 2012
Žáner: young adult

O knihe:
Will vie o tajomstve. Ďaleko v lese, niekde za opátstvom, v ktorom žije, je hrob. A pod snehom leží niečo, čo malo žiť naveky. Ale Will nie je jediný, kto o tom vie. Niekto ďalší ho pozoruje...
Vo Willovom svete ožíva stredoveká mágia, lesní ľudia, zvláštni svätci, aj kliatby a povery dávnoveku. Chcete vedieť, čo sa stane, keď pochováte anjela? Radšej však nečítajte potme.

Mágia krvi (Tessa Grattonová)

26. srpna 2014 v 8:40 | Casion
Recenzia na pútavu, dobre čitateľnú knihu s trochu jednoduchším dejom.



Názov: Mágia krvi
Originálny názov: Blood Magic
Autor: Tessa Grattonová
Počet strán: 336
Rok vydania: 2012
Žáner: Young Adult, Fantasy

Popis knihy:
Mágia spojená s krvou vždy symbolizovala dávne ľudské túžby po moci, bohatstve a nesmrteľnosti. Tentoraz má pomôcť pravde! Začať je ľahké. Nakresliť kruh, doprostred položiť suchý list, posypať trochou soli, odrecitovať niekoľko latinských slov, pridať kvapku krvi...
Tínedžerka Silla Kennicotová vidí všade krv. Záhadná smrť rodičov jej neschádza z mysle, neverí obvineniam, podľa ktorých jej otec zavraždil matku a potom spáchal samovraždu. Jedného dňa od neznámeho Diakona dostane knihu kúziel, ktoré zozbieral jej otec. Všetky majú niečo spoločné: treba pri nich použiť krv.
Na cintoríne pri hrobe rodičov Silla pokúša osud - a kúzla fungujú! Zapojí sa aj brat Reese a ešte niekto - nový chlapec zo susedstva Nick. Je zvláštny, nenávidí svoju nevlastnú matku a až akosi pridobre sa vyzná v krvavej mágii. Silla úprimne túži očistiť meno svojho otca a chce na to použiť mágiu. Lenže je tu ešte niekto, kto má obrovskú moc a záujem o získanie magickej knihy, aby tajomstvo zostalo navždy pochované.

Tigrova kliatba

19. srpna 2014 v 8:38 | Casion


Názov: Tigrova kliatba
Originálny názov: Tiger´s Curse
Séria: Tigrova kliatba
Poradie v sérii: 1/4
Autor: Colleen Houcková
Počet strán: 405
Rok vydania: 2012
Žáner: fantasy

O knihe:
Kelsey je obyčajná stredoškoláčka, ktorá si zháňa na leto brigádu. Nájde si prácu v cirkuse, kde jej pozornosť upúta nádherný biely tiger Dhiren. Kelsey sa cíti v tigrovej spoločnosti veľmi dobre a tak s ním trávi voľný čas a číta mu svoje obľúbené básne. Aká je však prekvapená, keď sa znenazdania objaví zaujímavý pán Kadam z Indie, aby si tigra odviezol a ponúkne jej, aby ho odprevadila do Indie.
Začína sa úžasné dobrodružstvo plné nebezpečenstva, napínavých chvíľ a nástrah v džungli. Kelsey sa musí postaviť svojmu strachu a preukázať odvahu nielen v boji.

Proroctvo. Vášeň. Česť.

Čo všetko ste ochotní obetovať,

aby ste zachránili milovanú osobu?

Volanie Kukučky (Robert Galbraith)

12. srpna 2014 v 7:38 | Casion
Prichádzam s recenziou na pomerne známe dielo od, pre niektorých, možno neznámeho autora, z ktorého sa vykľul niekto, koho dobre poznáme.



Názov: Volanie Kukučky
Originálny názov: The Cuckoo´s Calling
Autor: Robert Galbraith
Počet strán: 442
Rok vydania: 2014
Žáner: detektívka

O knihe:
Keď sa slávna topmodelka zrúti zo zasneženého balkóna v luxusnej londýnskej štvrti Mayfair, všetko nasvedčuje tomu, že spáchala samovraždu. S týmto sa ale nehodlá zmieriť jej brat a najme si súkromného detektíva, aby jej smrť znovu prešetril. Cormoran Strike je bývalý vojak - čo ho poznamenalo na tele aj na duši - a práve prechádza zložitou životnou situáciou. Nový prípad ho môže zachrániť pred hroziacim krachom, no čím hlbšie preniká do komplikovaného sveta, v ktorom mladá modelka žila, tým temnejšia veci vyplávajú na povrch a sám Strike sa ocitá v ohrození...
Napínavá a rafinovane vystavaná zápletka čitateľovi približuje atmosféru súčasného Londýna: ospalý pokoj ulíc v rezidentnej štvrti Mayfair, ošumelé kúzlo zapadnutých krčiem v East Ende aj čulý ruch v Soho.
Cormoran Strike sa prvýkrát predstavuje v oceňovanom detektívnom románe od Roberta Gakbraitha, čo je pseudonym J.K. Rowlingovej.


Experiment (Veronica Roth)

5. srpna 2014 v 6:38 | Casion
Tentoraz som sa o knihe trošku ,,rozkecala", napísala som to hneď po dočítaní knihy a recenziu dotvorila neskôr. Snáď vás to nebude baviť, snažila som sa to skrátiť ako sa dalo.


Názov: Experiment
Originálny názov: Allegiant
Autorka: Veronica Roth
Séria: Divergent trilogy
Poradie v sérii: 3/3 (recenzia na 1. a 2.)
Počet strán: 352
Rok vydania: 2014
Žáner: dystopia

O knihe:
Tris a Tobias sú opäť spolu - ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprizorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili diktátorku v čierno-modro kostýme za inú v otrhaných šatách.
Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

Rezistencia (Veronica Roth)

30. července 2014 v 16:58 | Casion
Túto knihu som čítala dávnejšie a až teraz, keď sa mi do rúk dostala trojka som si uvedomila, že na blogu ešte nebola recenzia a tak to idem napraviť :-) A ešte pripomínam poviedku, ktorá je o článok nižšie, ak ste nečítali, budem rada, ak tak urobíte.



Názov: Rezistencia
Originálny názov: Insurgent
Autorka: Veronica Roth
Počet strán: 424
Séria: Divergent trilogy
Poradie v sérii: 2/3 (recenzia 1.)
Rok vydania: 2012
Žáner: YA, dystopia

Popis knihy:
Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.


Spolok vyvolených (Gabriella Poole)

23. července 2014 v 8:44 | Casion
Doteraz som písala recenzie skôr na knihy, ktoré sa mi páčili, táto však patrí skôr medzi tie, ktoré ma veľmi nenadchli. Napriek tomu som sa rozhodla napísať recenziu, vyjadriť svoj názor a možno sa dozvedieť čo si o knihe myslíte vy, ak ste ju čítali.


Názov: Spolok vyvolených
Poznázov: Akadémia temna I.
Poradie v sérii: 1/3 (?)
Autor: Gabriella Poole
Počet strán: 304
Rok vydania: 2012
Žáner: YA, fantasy

Popis knihy:
Darkova akadémia nie je obyčajná škola. Cassie Bellová je sirota, no práve jej sa podarilo získať štipendium na tejto elitnej škole. Aké zlovestné tajomstvá ukrývajú bohatí a krásni Vyvolení, spolok študentov, ktorí fakticky riadia školu? Kto je tajomný cudzinec, ktorý sa v noci potuluje po chodbách? A čo sa skutočne stalo pred rokom, keď tu za záhadných okolností zomrela študentka? Vedieť málo je nebezpečné, no vedieť príliš môže zabiť.

Tieň noci (Deborah Harkness)

16. července 2014 v 17:26 | Casion
Prinášam vám recenziu na pokračovanie série Príbeh čarodejnice, ktorej prvú časť som recenzovala naposledy.


Názov: Tieň noci
Originálny názov: Shawod of Night
Séria: Príbeh čarodejnice
Poradie v sérii: 2/3 (recenzia 1. časti)
Autor: Deborah Harkness
Rok vydania: 2013
Počet strán: 552
Žáner: fantasy

Popis knihy: Druhá kniha trilógie zavedie Dianu a Matthewa do alžbetínskeho obdobia v šestnástom storočí. Nádejná čarodejnica sa zoznámi nielen s členmi mysterióznej Školy noci, ale aj s mnohými ďalšími historickými osobnosťami. Stretnutia s dávnou minulosťou sú miestami až bolestné, no Diana sa nevzdáva a tvrdošijne hľadá niekoho, kto by jej pomohol nájsť kľúč k porozumeniu čarodejníckeho dedičstva. S Matthewom pritom usilovne pátrajú po Ashmole 782, no keď sa okolo nich začne sťahovať sieť temnej minulosti tisícpäťstoročného upíra, vydajú sa na úplne odlišnú cestu.

V Tieni noci Harknessová opäť spriada bohatú a skvostnú tapisériu utkanú z alchýmie, mágie a histórie. Ľúbostný príbeh plný krvi, vášne a zauzlených vlákien minulosti prináša v zaujímavo vykreslenej časovej slučke strhujúci čitateľský zážitok.

Príbeh čarodejnice (Deborah Harkness)

7. července 2014 v 8:43 | Casion
Prichádzam s recenziou na jednu z mojich obľúbených kníh, mám doma jedntku aj dvojku. Je to kniha, ktorá stojí za to, nenechajte sa odradiť námetom čarodejnica a upír, je to iné, než by ste mohli očakávať.


Názov: Príbeh čarodejnice
Originálny názov: A Discovery of Witches
Podnázov: Príbeh čarodejnice 1
Autor: Deborah Harkness
Počet strán: 552
Rok vydania: 2011
Žáner: fantasy

Popis knihy: Vedkyňa Diana Bishopová si počas výskumu v oxfordskej Bodleianskej knižnici nevedomky vyžiada zakliaty alchymistický rukopis. Diana pochádza zo starobylého, významného čarodejníckeho rodu, no sama nechce mať nič spoločné s čarodejníctvom, zanevrela naň po smrti svojich rodičov. Preto po zbežnom nahliadnutí a pár poznámkach vráti knihu do skladu. Jej objav však spôsobí nebývalý rozruch vo svete bytostí a do knižnice sa nahrnie horda démonov, čarodejníc a upírov.
Diana totiž náhodou natrafila na žiadaný, stáročia stratený poklad - a je jediná, ktorej sa podarilo prelomiť jeho zaklínadlo.
Autorka vytvorila knihu s prvkami histórie a mágie, romantiky i napätia. Diana je odvážna hrdinka, ktorá nájde rovnocenného partnera v upírovi Matthewovi Clairmontovi....
(popis knihy je pomerne dlhý a podľa mňa odhaľuje možno až priveľa, zvyšok nájdete napríkald tu)



Seduktor (Sofia Vitalle)

3. července 2014 v 7:59 | Casion
K tejto knihe som sa dostala náhodou v knižnici a keď som si ju lepšie pozrela zistila som, že som si ju deň predtým pozerala na nete a tak som si ju požičala. Po prečítaní knihy by som ani nepovedala, že sa za ňou skrávajú slovenské ruky :-)



Názov: Seduktor
Podnázov: Pred osudom neutečieš
Autor: Sofia Vitalle (pseudonym)
Počet strán: 294
Rok vydania: 2013

Popis knihy: Po 500 rokoch sa znova začal ten kolobeh. Znova sa začal lov. Lov, v ktorom môže vyhrať len jeden. Seduktor, Pokušiteľ, Zvodca hriešnikov. Jeho úlohou je poslať sedem nevinných duší do zatratenia. Je rozhodnutý urobiť to za každú cenu. Odmenou preňho má byť dávno stratená sloboda. Do cesty mu však vstúpi neznámy cudzinec, ktorý so sebou prinesie pochybnosti. Otázky, na ktoré nikdy nedostal odpovede, sa okolo neho začnú vznášať ako búrkové mračná. Zatúži po pravde. Pravda však prináša nevídané odhalenie. Zlomí ho to poznanie - alebo posilní? Dokáže odolať pokušeniu?

Prázdne miesto (J.K. Rowling)

28. května 2014 v 8:41 | Casion
Názov: Prázdne miesto
Originálny názov: The Casual Vacancy
Autorka: J.K. Rowling
Počet strán: 560
Žáner: román pre dospelých


Popis knihy: Prázdne miesto je veľkolepý a vynikajúco napísaný román o súčasnej spoločnosti. J. K. Rowlingová vytvorila fascinujúci svet s postavami, v ktorých zaručene spoznáte vlastných susedov. Šarvátky a divoké konflikty otriasajúce životmi ľudí v Pagforde sú plné vášní, ktoré zasahujú aj každého z nás.
Po nečakanej smrti štyridsiatnika Barryho Fairbrothera ostane Pagford v šoku. Je to zdanlivo idylické anglické mestečko s dláždeným námestím a starobylým opátstvom, ale za peknou fasádou zúri tichá vojna. Bohatí bojujú s chudobnými, tínedžeri s rodičmi, manželky s manželmi, učitelia so žiakmi. Pagford rozhodne nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá.
Prázdne miesto, ktoré po Barrym zostane v miestnom zastupiteľstve, sa zakrátko stane katalyzátorom najväčšej vojny, akú mesto zažilo. Kto bude triumfovať vo voľbách sprevádzaných vášňami, pokrytectvom a nečakanými odhaleniami? Brilantne napísaná kniha, ktorá je autorkiným prvým románom pre dospelých čitateľov, nabáda na zamyslenie a na každej stránke znova a znova prekvapuje.


Divergencia (Veronica Roth)

20. května 2014 v 19:02 | Casion
Keďže ma spolužiaci ukecali na to, aby som šla cez víkend na film Divergencia, včera poobede som sa začítala to tejto knihy, ktorú som si požičala z knižnice a čuduj sa svete do večera som ju dočítala. Tak a z toho sa zrodila táto recenzia.


Názov: Divergencia
Séria: Divergent Trilogy
Poradie v sérii: 1/3
Autor: Veronica Roth
Počet strán: 392
Zaradenie: Young adults, dystopia

O knihe:
Chicago, ďaleká budúcnosť.
Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom.
Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

Iskrivá

15. května 2014 v 15:56 | Casion
Názov: Iskrivá
Autorka: Kristin Cashore
Podnázov: Sedem kráľovstiev III.
Poradie v sérii: 3/3
Počet strán: 608
Žáner: fantasy


Popis knihy:
Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť.
Mýlila sa.

Ohnivá

12. května 2014 v 6:26 | Casion
Názov: Ohnivá
Podnázov: Sedem kráľovstiev II.
Poradie v sérii: 2/3
Autor: Kristin Cashore
Počet strán: 413
Žáner: fantasy

Popis knihy: Prequel (pozn.druhá kniha odohrávajúca sa časovo ešte pred prvou) ku Výnimočnej sa odohráva naprieč horami smerom na východ siedmych kráľovstiev, v skalnatej, vojnou zničenej krajine nazývanej Dells.
Žijú tam nádherné stvorenia nazývané príšery. Príšery majú podobu normálnych zvierat: horských levov, vážiek, rýb, ale ich srsť alebo perie sú väčšinou nádherne sfarbené - tyrkysové, trblietavo bronzové - a ich mysle majú moc kontrolovať mysle ľudí.
Toto je svet, v ktorom žije Vatra. Ako posledná žijúca ľudská obluda dostala do vienka divoký a neodolateľný výzor a vlasy farby ohňa. Ľudia ju buď obdivujú, alebo nenávidia. Hoci má jedinečnú schopnosť ovládať ich myšlienky, z duše odmieta prezrádzať tajomstvá nevinných ľudí.

Výnimočná

23. dubna 2014 v 17:36 | Casion
Názov: Výnimočná
Podnázov: Sedem kráľovstiev I.
Poradie v sérii: 1/3
Autor: Kristin Cashore
Počet strán: 411
Žáner: fantasy, pre mladých


Popis knihy: V strhujúcom románe spisovateľka vytvorila fascinujúci svet, odvážne dobrodružstvo a ľúbostný príbeh, ktoré čitateľovi rozbúria srdce a úplne ho pohltia.
Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú.
Hlavná hrdinka Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať.
Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.

Hamlet

24. března 2014 v 13:25 | Casion
K tomtuto článku o veľmi známej knihe som sa chystala už dlhšie a konečne som si naň našla čas. Budem rada ak si prečítate niečo málo o Hamletovi, o ktorom chcem písať.

Kniha: Hamlet
Autor: William Shakespeare - ja som čítala dielo prebásnené Ľ. Feldekom - výborný preklad
Počet strán: dielo bez vedľajších poznámok a vysvetliviek má približne 140 strán
Postavy: spomeniem zopár hlavnejších - Hamlet, Horatio, Ofélia, Polonius, Leartes, Claudius, Gertrúda, Duch - Hamlet starší,...
Literárny druh: dráma
Literárny žáner: tragédia


Dej v skratke: Príbeh je o dánskom princovi Hamletovi, ktorému zomrel otec a jeho matka sa znovu oženila s jeho strýkom - bratom jeho otca. Hamlet sa stretáva s duchom svojho otca, ktorý mu vyzradí, že ho brat zavraždil a žiada ho, aby pomstil jeho smrť. A tak sa Hamlet odhodlá k ťažkej úlohe, zavraždiť nového kráľa.
Popri tom sú na kráľovskom dvore Elsinore samozrejme intrigy, Hamlet je špehovaný Poloniusom a aby sa vyhol podozreniu, predstiera šialenstvo. Je zaľúbený do Ofélie, tej však otec - Polóniu - zakáže opätovať mu lásku. Claudius - nový kráľ - ho napokon posiela do Anglicka, aby sa ho zbavil, čo mu však nevýde.
A keďže ide o tragédiu, rozuzlenie je samozrejme tragické, takmer pre všetkých :-)

Strážkyňa krvi

19. února 2014 v 10:01 | Casion

Názov: Strážkyňa krvi
Autor: Tessa Grattonová
Rok vydania: 2013
Počet strán: 352

Popis knihy:
Pre Mab Prowdovú sú čary rovnako prirodzené ako dýchanie. Život bez nich si nevie ani len predstaviť, hoci to znamená pravidelne si ubližovať, aby získala dosť krvi na mágiu. Býva uprostred divej prírody, ďaleko od mestského ruchu, a už v mladom veku má zodpovednú úlohu starať sa ako budúca diakonka o rozvetvenú rodinu krvavých čarodejníkov. Jej pokojný život sa však náhle zmení, keď sa rozhodne preskúmať tajomstvo ruží v záhrade.

Príbeh drakov - Serafína

7. února 2014 v 16:04 | Casion
Niektorí z vás zrejme čakajú na recenziu Kráľovskej hraničiarky, no to, žiaľ, bude musieť počkať. Nemám veľa času, ale mám pre vás recenziu Serafíny, fantasy príbehu o drakoch. Len pripomínam, že nerobím rozsiahle recenzie, ani nerozoberám celý dej či postavy. Jednoducho uvediem niekoľko informácií o knihe a môj sturčný názor na ňu.



Názov: Príbeh drakov - Serafína (v slovenčine nesie názov Serafína: Skrytá tvár, hoci neviem prečo :D)
Autorka: Rachel Hartman
Počet strán: 350
Žáner: fantasy

Popis knihy: V krajine zvanej Goredd žijú už po štyri desaťročia ľudia a draci v mieri. Po tajomnej smrti ľudského princa je však prímerie ohrozené. Podarí sa Serafíne, ktorá pred svetom skrýva svoje životné tajomstvo, odhaliť skutočného vraha? "

Nočný cirkus

24. ledna 2014 v 14:41 | Casion
Až doteraz som nejaké recenzie na knihy veľmi nepísala, ale pri poslednej menšej rekonštukcii som pridala všeobecnú rubriku ku knihám, kam z času na čas vložím článok o knihe, ktorá ma zaujala a rada by som vám ju odporúčila. Nehodlám písať siahodlhé recenzie, skôr moje dojmy z knihy.

Názov: Nočný cirkus
Autorka: Erin Morgensternová
Počet strán: 352
Oficiálny popis knihy nájdete v internetových kníhkupectvách, napríklad priamo tu.

Ukážka z knihy:
"Ľúbi ma," vyhlásila Celia. No keď jej slová vyšli z úst, nezneli tak jednoznačne, ako jej zneli v hlave.
"Možno," pripustila Cukiko. "Je šikovný manipulátor. Nestalo sa aj tebe, že si ľuďom klamala a hovorila si im len to, čo chceli počuť?"
Celia si nebola istá, čo je horšie. Či vedomie, že aby sa hra skončila, musí jeden z nich zomrieť, alebo možnosť, že preňho nič neznamená. Že je len figúrkou na šachovnici, ktorá čaká, kedy dostane šach mat.
"Rozdiel medzi súperom a partnerom je len otázkou uhla pohľadu," vyhlásila Cukiko.
"Keď odstúpiš nabok, tá istá osoba môže byť jedno i druhé, alebo aj niečo celkom iné. Nedá sa vedieť, ktorá tvár je pravá. A musíš brať do úvahy aj množstvo iných faktorov, nielen súpera."
 
 

Reklama