Recenzie

Príbeh čarodejnice (Deborah Harkness)

7. července 2014 v 8:43 | Casion
Prichádzam s recenziou na jednu z mojich obľúbených kníh, mám doma jedntku aj dvojku. Je to kniha, ktorá stojí za to, nenechajte sa odradiť námetom čarodejnica a upír, je to iné, než by ste mohli očakávať.


Názov: Príbeh čarodejnice
Originálny názov: A Discovery of Witches
Podnázov: Príbeh čarodejnice 1
Autor: Deborah Harkness
Počet strán: 552
Rok vydania: 2011
Žáner: fantasy

Popis knihy: Vedkyňa Diana Bishopová si počas výskumu v oxfordskej Bodleianskej knižnici nevedomky vyžiada zakliaty alchymistický rukopis. Diana pochádza zo starobylého, významného čarodejníckeho rodu, no sama nechce mať nič spoločné s čarodejníctvom, zanevrela naň po smrti svojich rodičov. Preto po zbežnom nahliadnutí a pár poznámkach vráti knihu do skladu. Jej objav však spôsobí nebývalý rozruch vo svete bytostí a do knižnice sa nahrnie horda démonov, čarodejníc a upírov.
Diana totiž náhodou natrafila na žiadaný, stáročia stratený poklad - a je jediná, ktorej sa podarilo prelomiť jeho zaklínadlo.
Autorka vytvorila knihu s prvkami histórie a mágie, romantiky i napätia. Diana je odvážna hrdinka, ktorá nájde rovnocenného partnera v upírovi Matthewovi Clairmontovi....
(popis knihy je pomerne dlhý a podľa mňa odhaľuje možno až priveľa, zvyšok nájdete napríkald tu)



Seduktor (Sofia Vitalle)

3. července 2014 v 7:59 | Casion
K tejto knihe som sa dostala náhodou v knižnici a keď som si ju lepšie pozrela zistila som, že som si ju deň predtým pozerala na nete a tak som si ju požičala. Po prečítaní knihy by som ani nepovedala, že sa za ňou skrávajú slovenské ruky :-)



Názov: Seduktor
Podnázov: Pred osudom neutečieš
Autor: Sofia Vitalle (pseudonym)
Počet strán: 294
Rok vydania: 2013

Popis knihy: Po 500 rokoch sa znova začal ten kolobeh. Znova sa začal lov. Lov, v ktorom môže vyhrať len jeden. Seduktor, Pokušiteľ, Zvodca hriešnikov. Jeho úlohou je poslať sedem nevinných duší do zatratenia. Je rozhodnutý urobiť to za každú cenu. Odmenou preňho má byť dávno stratená sloboda. Do cesty mu však vstúpi neznámy cudzinec, ktorý so sebou prinesie pochybnosti. Otázky, na ktoré nikdy nedostal odpovede, sa okolo neho začnú vznášať ako búrkové mračná. Zatúži po pravde. Pravda však prináša nevídané odhalenie. Zlomí ho to poznanie - alebo posilní? Dokáže odolať pokušeniu?

Prázdne miesto (J.K. Rowling)

28. května 2014 v 8:41 | Casion
Názov: Prázdne miesto
Originálny názov: The Casual Vacancy
Autorka: J.K. Rowling
Počet strán: 560
Žáner: román pre dospelých


Popis knihy: Prázdne miesto je veľkolepý a vynikajúco napísaný román o súčasnej spoločnosti. J. K. Rowlingová vytvorila fascinujúci svet s postavami, v ktorých zaručene spoznáte vlastných susedov. Šarvátky a divoké konflikty otriasajúce životmi ľudí v Pagforde sú plné vášní, ktoré zasahujú aj každého z nás.
Po nečakanej smrti štyridsiatnika Barryho Fairbrothera ostane Pagford v šoku. Je to zdanlivo idylické anglické mestečko s dláždeným námestím a starobylým opátstvom, ale za peknou fasádou zúri tichá vojna. Bohatí bojujú s chudobnými, tínedžeri s rodičmi, manželky s manželmi, učitelia so žiakmi. Pagford rozhodne nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá.
Prázdne miesto, ktoré po Barrym zostane v miestnom zastupiteľstve, sa zakrátko stane katalyzátorom najväčšej vojny, akú mesto zažilo. Kto bude triumfovať vo voľbách sprevádzaných vášňami, pokrytectvom a nečakanými odhaleniami? Brilantne napísaná kniha, ktorá je autorkiným prvým románom pre dospelých čitateľov, nabáda na zamyslenie a na každej stránke znova a znova prekvapuje.


Divergencia (Veronica Roth)

20. května 2014 v 19:02 | Casion
Keďže ma spolužiaci ukecali na to, aby som šla cez víkend na film Divergencia, včera poobede som sa začítala to tejto knihy, ktorú som si požičala z knižnice a čuduj sa svete do večera som ju dočítala. Tak a z toho sa zrodila táto recenzia.


Názov: Divergencia
Séria: Divergent Trilogy
Poradie v sérii: 1/3
Autor: Veronica Roth
Počet strán: 392
Zaradenie: Young adults, dystopia

O knihe:
Chicago, ďaleká budúcnosť.
Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom.
Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

Iskrivá

15. května 2014 v 15:56 | Casion
Názov: Iskrivá
Autorka: Kristin Cashore
Podnázov: Sedem kráľovstiev III.
Poradie v sérii: 3/3
Počet strán: 608
Žáner: fantasy


Popis knihy:
Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť.
Mýlila sa.

Ohnivá

12. května 2014 v 6:26 | Casion
Názov: Ohnivá
Podnázov: Sedem kráľovstiev II.
Poradie v sérii: 2/3
Autor: Kristin Cashore
Počet strán: 413
Žáner: fantasy

Popis knihy: Prequel (pozn.druhá kniha odohrávajúca sa časovo ešte pred prvou) ku Výnimočnej sa odohráva naprieč horami smerom na východ siedmych kráľovstiev, v skalnatej, vojnou zničenej krajine nazývanej Dells.
Žijú tam nádherné stvorenia nazývané príšery. Príšery majú podobu normálnych zvierat: horských levov, vážiek, rýb, ale ich srsť alebo perie sú väčšinou nádherne sfarbené - tyrkysové, trblietavo bronzové - a ich mysle majú moc kontrolovať mysle ľudí.
Toto je svet, v ktorom žije Vatra. Ako posledná žijúca ľudská obluda dostala do vienka divoký a neodolateľný výzor a vlasy farby ohňa. Ľudia ju buď obdivujú, alebo nenávidia. Hoci má jedinečnú schopnosť ovládať ich myšlienky, z duše odmieta prezrádzať tajomstvá nevinných ľudí.

Výnimočná

23. dubna 2014 v 17:36 | Casion
Názov: Výnimočná
Podnázov: Sedem kráľovstiev I.
Poradie v sérii: 1/3
Autor: Kristin Cashore
Počet strán: 411
Žáner: fantasy, pre mladých


Popis knihy: V strhujúcom románe spisovateľka vytvorila fascinujúci svet, odvážne dobrodružstvo a ľúbostný príbeh, ktoré čitateľovi rozbúria srdce a úplne ho pohltia.
Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú.
Hlavná hrdinka Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať.
Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.

Hamlet

24. března 2014 v 13:25 | Casion
K tomtuto článku o veľmi známej knihe som sa chystala už dlhšie a konečne som si naň našla čas. Budem rada ak si prečítate niečo málo o Hamletovi, o ktorom chcem písať.

Kniha: Hamlet
Autor: William Shakespeare - ja som čítala dielo prebásnené Ľ. Feldekom - výborný preklad
Počet strán: dielo bez vedľajších poznámok a vysvetliviek má približne 140 strán
Postavy: spomeniem zopár hlavnejších - Hamlet, Horatio, Ofélia, Polonius, Leartes, Claudius, Gertrúda, Duch - Hamlet starší,...
Literárny druh: dráma
Literárny žáner: tragédia


Dej v skratke: Príbeh je o dánskom princovi Hamletovi, ktorému zomrel otec a jeho matka sa znovu oženila s jeho strýkom - bratom jeho otca. Hamlet sa stretáva s duchom svojho otca, ktorý mu vyzradí, že ho brat zavraždil a žiada ho, aby pomstil jeho smrť. A tak sa Hamlet odhodlá k ťažkej úlohe, zavraždiť nového kráľa.
Popri tom sú na kráľovskom dvore Elsinore samozrejme intrigy, Hamlet je špehovaný Poloniusom a aby sa vyhol podozreniu, predstiera šialenstvo. Je zaľúbený do Ofélie, tej však otec - Polóniu - zakáže opätovať mu lásku. Claudius - nový kráľ - ho napokon posiela do Anglicka, aby sa ho zbavil, čo mu však nevýde.
A keďže ide o tragédiu, rozuzlenie je samozrejme tragické, takmer pre všetkých :-)

Strážkyňa krvi

19. února 2014 v 10:01 | Casion

Názov: Strážkyňa krvi
Autor: Tessa Grattonová
Rok vydania: 2013
Počet strán: 352

Popis knihy:
Pre Mab Prowdovú sú čary rovnako prirodzené ako dýchanie. Život bez nich si nevie ani len predstaviť, hoci to znamená pravidelne si ubližovať, aby získala dosť krvi na mágiu. Býva uprostred divej prírody, ďaleko od mestského ruchu, a už v mladom veku má zodpovednú úlohu starať sa ako budúca diakonka o rozvetvenú rodinu krvavých čarodejníkov. Jej pokojný život sa však náhle zmení, keď sa rozhodne preskúmať tajomstvo ruží v záhrade.

Príbeh drakov - Serafína

7. února 2014 v 16:04 | Casion
Niektorí z vás zrejme čakajú na recenziu Kráľovskej hraničiarky, no to, žiaľ, bude musieť počkať. Nemám veľa času, ale mám pre vás recenziu Serafíny, fantasy príbehu o drakoch. Len pripomínam, že nerobím rozsiahle recenzie, ani nerozoberám celý dej či postavy. Jednoducho uvediem niekoľko informácií o knihe a môj sturčný názor na ňu.



Názov: Príbeh drakov - Serafína (v slovenčine nesie názov Serafína: Skrytá tvár, hoci neviem prečo :D)
Autorka: Rachel Hartman
Počet strán: 350
Žáner: fantasy

Popis knihy: V krajine zvanej Goredd žijú už po štyri desaťročia ľudia a draci v mieri. Po tajomnej smrti ľudského princa je však prímerie ohrozené. Podarí sa Serafíne, ktorá pred svetom skrýva svoje životné tajomstvo, odhaliť skutočného vraha? "

Nočný cirkus

24. ledna 2014 v 14:41 | Casion
Až doteraz som nejaké recenzie na knihy veľmi nepísala, ale pri poslednej menšej rekonštukcii som pridala všeobecnú rubriku ku knihám, kam z času na čas vložím článok o knihe, ktorá ma zaujala a rada by som vám ju odporúčila. Nehodlám písať siahodlhé recenzie, skôr moje dojmy z knihy.

Názov: Nočný cirkus
Autorka: Erin Morgensternová
Počet strán: 352
Oficiálny popis knihy nájdete v internetových kníhkupectvách, napríklad priamo tu.

Ukážka z knihy:
"Ľúbi ma," vyhlásila Celia. No keď jej slová vyšli z úst, nezneli tak jednoznačne, ako jej zneli v hlave.
"Možno," pripustila Cukiko. "Je šikovný manipulátor. Nestalo sa aj tebe, že si ľuďom klamala a hovorila si im len to, čo chceli počuť?"
Celia si nebola istá, čo je horšie. Či vedomie, že aby sa hra skončila, musí jeden z nich zomrieť, alebo možnosť, že preňho nič neznamená. Že je len figúrkou na šachovnici, ktorá čaká, kedy dostane šach mat.
"Rozdiel medzi súperom a partnerom je len otázkou uhla pohľadu," vyhlásila Cukiko.
"Keď odstúpiš nabok, tá istá osoba môže byť jedno i druhé, alebo aj niečo celkom iné. Nedá sa vedieť, ktorá tvár je pravá. A musíš brať do úvahy aj množstvo iných faktorov, nielen súpera."
 
 

Reklama