Recenzie

Zvodné zlo- Wendy Higginsová

4. prosince 2014 v 20:09 | Casion


Názov: Svůdné zlo
Originálny názov: Sweet Evil
Autor: Wendy Higginsová
Vydavateľ: CooBoo
Počet strán: 416
Žáner: fantasy


Anotácia:
Anna, šestnáctiletá středoškolačka v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti…
Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů - potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně Zla?

Sukuba 2 - Na vrchole

17. listopadu 2014 v 10:31 | Casion

Názov: Na vrchole
Séria: Sukuba
Poradie v sérii: 2/6
Autorka: Richelle Mead
Počet strán: 288
Rok vydania: 2011

O knihe:
Že láska bolí, to vie Georgina Kincaidová lepšie ako ktokoľvek iný. Miluje talentovaného spisovateľa Setha, ale keby ho napríklad len pobozkala, vysaje tým z neho život. Niet divu, že sa tým trápi - tým skôr, že Seth jej city opätuje.
Ona je však sukuba, a ako taká čerpá silu z mužov, ktorí podľahli jej čaru. Nedávno zložila sľub, že bude svoju prácu sukuba vykonávať čo najsvedomitejšie, ale jej skrátka príde nespravodlivé, že práve ona - nadprirodzená zvodkyňa - nemôže nadviazať milostný vzťah s človekom, ktorý ju má rád presne takú, aká je.
A akoby toho ešte nebolo dosť, musí Georgina začať riešiť aj iné problémy. Deje sa čosi podivného, ​​čo zasahuje nielen nesmrteľné bytosti, ale aj obyčajných ľudí.


Sukuba 1 - Trápenie (Richelle Mead)

10. listopadu 2014 v 20:45 | Casion


Názov: Trápenie
Séria: Sukuba
Poradie v sérii: 1/ 6 (?)
Autorka: Richelle Mead
Počet strán: 312
Rok vydania: 2011

O knihe:
Sukuba je nadprirodzená bytosť, ktorá môže ľubovoľne meniť podobu a jej jedinou úlohou je zvádzať. Znie to tak lákavo! Dievča môže byť kým chce, jej šatník je nevyčerpateľný a smrteľní muži by urobili čokoľvek pre jediný jej dotyk. No, vlastneza to plat svojou dušou, ale prečo zachádzať do detailov?
Život Georginy Kincaidové, skuby zo Seattlu, nie je ani zďaleka taký exotický. Pracuje v kníhkupectve, jej šéf od nej očakáva z času na čas nejakú službu navyše. Najhoršie zo všetkého je, že si nemôže výsť na rande, aby z dotyčného muža nevysala život. Ona by pritom dala všetko na svete za vzťah. Sníva o spisovateľovi Sethovi Mortensenoci, to však bude musieť počkať. V nadprirodzenom svete sa začína diať niečo podivné.


Ukážka:
,,... Nemôžem mu poriadne ublížiť a ty to dobre vieš."
Arcidémon zaváhal, zjavne sa zamýšľal ako by to dopadlo, keby sme sa do seba s Duanom pustili. Asi som v tej hypotetickej bitke prehrala, pretože o chvíľu neskôr ťažko vzdychol.
,,Ano. Predpokladám. Aôe už ho neprovokuj. Mám dosť práce aj bez vašich detských treníc."
,,Odkedy pracuješ?" Naozaj detinské.
,,Dobrú noc, Georgie. A drž sa od Duana ďalej."
Spojenie sa prerušilo. Démoni si na rečičiky nepotrpia. Zavesila som a cítila som sa dotknutá. Nemohla som uveriť, že to Duan vykecal a očiernil ma. A čo bolo horšie - Jerom tomu veril. Aspoň zo začiatku. To sa ma pravdepodobne dotklo najviac, pretože aj keď svoju prácu sukuby flákam, u arcidémona som s avždy tešila zvláštnemu postaveniu. Choval sa ku mne s učiteľkou zhovievavosťou a bral ma tak trochu ako svojho obľúbeného domáceho mazníčika.


Draki 3 - Návrat (Sophie Jordanová)

4. listopadu 2014 v 10:31 | Casion

Názov: Návrat
Autor: Sophia Jordanová
Séria: Draki
Poradie v sérii: 3/3
Počet strán: 261
Rok vydania: 2013

O knihe:
Draki svorka je ohrozená - enkrosi, neľútostní vedci pátrajúci po jej tajomstvách, zajali Cassianovu sestru Miram a sú ochotní ju detailne preskúmať, aby zistili všetko o jej druhu. Jacinda po spojení s Cassianom intenzívne vníma jeho pocity a prežíva tak všetku jeho bolesť. Ona aj Will sa rozhodnú svorke pomôcť. Bude výprava lovca a skupiny draki úspešná? Podarí sa im spolu zachrániť Miram? Je možné, že v cieli na nich čaká niečo oveľa, oveľa hrôzostrašnejšie než enkrosi...


Ukážka:
Asi minútku sa mi zdá, akoby šetko zastalo. Niekto stlačil na každého okrem mňa tlačidlo stop.
Nakloním hlavu a poobzerám sa po všetkých nehybných postavách a ich zamrznutých výrazoch. Pristavím sa aj pri telách zastavených v pohybe. Zízam na to všetko a absorbujem to do seba so strašidelným pokojom.
A vtedy sa znova všetci dáme do pohybu. Sme ako tvory žijúce pod vodnou hladnou. Bojujeme s tekutinou všade okolo nás, zúfalo sa snažíme nadobudnúť hybnosť. Výkriky Willovo volanie môjho mena - to všetko ku mne dolieha akoby z veľmi veľkej vzdialenosti.
Kým sa ku mne Angus približuje, čím skracuje vzdialenosť medzi nami, jeho vlasy bijú do očí mimoriadne jasne. Rúti sa ku mne ako pochodeň. Irónia tohto výjavu mi nie je ľahostajná. Vydýchnem a napnem tak rozžeravené pľúca.

Draki 2 - Útek (Sophie Jordanová)

29. října 2014 v 9:56 | Casion

Názov: Útek
Séria: Draki
Poradie v sérii: 2/3 (recenzia 1. dielu)
Autor: Sophie Jordanová
Počet strán: 283
Rok vydania: 2012
Žáner: fantasy, YA


O knihe:
Aby zachránila život chlapca, ktorého miluje, Jacinda vyzradila pradávne tajomstvo svorky. Teraz, keď je späť pod ochranou svojho druhu, nezerajú na ňu pretoako na zradkyňu- No ešte horšie však vyznieva fakt, že Willa už nikdy neuvidí. Ale čo ak má, navzdory všetkému, predsa len šancu znova sa s níms tretnúť? Bude Jacinda pre lásku ochotná riskovať všetko?

Ukážka:
Stratiť ho tým spôsobom, že ho už nikdy neuvidím je jedna vec, ale stratiť ho, lebo bude po ňom, zabitý mojimi druhmi... To by som nezvládla. To by ma zničilo.
,,Vyzeral som len ako nejaký chlapec, ktorý ide na horskú túru."
,,Tamara a Cassian ťa spoznali."
,,A nič nepovedali."
Prikývnem. ,,Kvôli mne. Boli ticho kvôli mne. Sľúbila som, že ťa presvedčím o tom, aby tvoja rodina prestala loviť v tejto oblasti." Zhlboka sa nadýchnem. ,,A ja som sľúbila, žže ich uistím o tom, že sa sem už nikdy viac nevrátiš -"
,,Ty si to sľúbila?" Šibne po mne pohľadom. ,,Komu? Cassianovi? Nie som prekvapený, že sa chce uistiť o tom, že sa k tebe nikdy viac nepriblížim."

Ako si vycvičiť draka ( Cressida Cowell)

26. října 2014 v 14:18 | Casion
Mám tu recenziu na menej známu detskú knihu, dúfam, že sa vám bude páčiť :-). A bduem rada, ak mi budete dnes večer držať palce, pretože máme vystúpenie z divadelného súboru, premiéra novej hry, tak snáď to dopadne dobre :-)



Názov: Ako si vycvičiť draka
Originálny názov: How to train your dragon
Autor: Cressida Cowell
Počet strán: 222
Rok vydania: 2006

O knihe:
Knižka je milým, bláznivým a zároveň napínavým príbehom o synovi náčelníka vikingského kmeňa Chlpatých chuligánov Štikútovi, ktorého úlohou je uloviť čo možno najdivšieho spomedzi drakov, skrotiť ho a napokon aj prejsť skúškou kmeňa.
Avšak namiesto hrôzostrašného zvera uloví toho najmenšieho a najobyčajnejšieho spomedzi všetkých drakov a navyše ešte bezzubého. Katastrofa...
Tak sa začínajú prostopašne príbehy najnehrdinskejšieho hrdinu a jeho najobyčajnejšieho a zároveň najpriečnejšieho draka. Knižka plná zábavných ilustrácií, ktorá bude mať aj ďalšie pokračovanie, poteší nielen milovníkov fantasy, ale každého detského čitateľa s dušou dobrodruha....

Draki 1 (Sophie Jordanová)

18. října 2014 v 9:47 | Casion
Po knihe somv knižnici pokukovala dlhšie a som rada, že som sa k nej konečne dostala.


Názov: Draki 1
Séria: Draki
Poradie v sérii: 1. / 3
Autor: Sophie Jordanová
Počet strán: 320
Rok vydania: 2012
Žáner: Fantasy, Young Adult

O knihe:
Život šestnásťročnej Jacindy, jej dvojčaťa Tamry a ich matky je dobrodružný a veľmi nebezpečný - patria totiž k svorke drakov, ktorá má s neobyčajnou Jacindou svoje plány...
Jej matka sa ju rozhodne ochrániť a tak sa celá rodina presťahuje do púšte. Jacinda si veľmi ťažko zvyká na nové prostredie a na nových spolužiakov. Bojuje so svojou túžbou po lietaní a tiež s vlastným telom, ktoré sa v kritických okamihoch mení na "draki". V škole si okamžite všimne tajomného Willa, ktorý ju neuveriteľne priťahuje. Will však skrýva nejedno tajomstvo, okrem iných aj to, že patrí do klanu lovcov drakov...
Prečítajte si fantastický príbeh plný napätia, túžby po slobode, vášne a lásky!


Proroctvo z temnoty - Level 26 (Anthony E. Zuiker)

15. října 2014 v 8:48 | Casion

Názov: Proroctvo z temnoty
Séria: Level 26
Poradie v sérii: 2. / 3 (recenzia na 1. diel)
Autor: Anthony E. Zuiker a Duane Swierczynski
Počet strán: 352
Rok vydania: 2011
Žáner: Thriler

O knihe:
Steve Dark bol kedysi stratenou dušou, človekom, ktorý sa nevedel rozhodnúť medzi láskou k rodine a využívaním jedinečného talentu - talentu na chytanie sériových vrahov. Špecializoval sa najmä na vrahov 26. úrovne, ktorých zvrhlosť presahuje oficiálnu stupnicu zla.
Dark sa pri presadzovaní spravodlivosti dopustil činu, ktorý mu jeho šéfovia mohli len ťažko tolerovať: prekročil nebezpečnú hranicu, za akou by sa slabšia osobnosť úplne vzdala seba i morálnych zásad, Dark to však neurobil.
Keď mu svet všetko vzdal, keď zničil to, pre čo Dark žil, odohrala sa v ňom premena, ktorá sa až teraz, o tri roky neskôr, završuje.
Dark sa vydáva na nezvyčajnú misiu, pri ktorej sú morálne zábrany skôr na ťarchu. Až táto misia mu umožní, aby prijal svoj osud. Je pripravený posunúť spravodlivosť na vyššiu úroveň.

Po celých Spojených štátoch sa totiž opäť objavujú zverské zločiny, za ktorými zrejme stojí myseľ sériového vraha. Na misiu ho nepovolá bývalý šéf, ale Darkovo vlastné svedomie, posadnutosť a niečo temné v ňom, čo sa sám obáva pomenovať.
Nájde zanieteného spojenca, agentku Graysmithovú, a spolu neoficiálne pátrajú po takzvanom Tarotovom vrahovi, ktorý zabíja bizarným spôsobom podľa vzoru tarotových kariet. Bývalí kolegovia mu nepomáhajú, naopak, podozrievajú ho z účasti na vraždách...

Vlčí dar (Anne Riceová)

6. října 2014 v 10:01 | Casion

Názov: Vlčí dar
Originálny názov: THe Wolf Gift
Český názov: Dar vlka
Autor: Anne Riceová
Počet strán: 376
Rok vydania: 2014
Žáner: Young Andult

O knihe:
V centre nového sveta - moderného, uhladeného, plného najvyspelejších technických vymožeností - sa odohráva podmanivý príbeh starý ako ľudstvo: zrodenie vlkolaka, prerozprávané a opísané tak, ako to dokáže len Anne Riceová, kultová autorka Upírských kroník a rozprávačka očarujúcich gotických a ,,fantasy" príbehov.

Čas - súčasnosť.
Miesto - drsné pobrežie severnej Kalifornie.
Útes vysoko nad Tichým oceánom. Obrovské sídlo plné krásnych zákutí a úchvatnej histórie na pozadí lesa mohutných sekvojí.
Mladý novinár pracuje pre San Francisco Observer. Staršia žena ho privíta vo svojom úžasnom rodinnom sídle. On má o ňom napísať článok a ona ho potrebuje súrne predať... Náhodné stretnutie dvoch nepravdepodobných spoločníkov... Idylickú noc náhle ukončí príšerné, nepredstaviteľné násilie, mladíka nevysvetliteľne napadne - a uhryzne - zver, ktorého v tme ani nezazrie. Násilný čin naštartuje hrozivú, no lákavú premenu a mladý muž - extatický a zároveň zhrozený - sa zmieruje s tým, že sa mení a súčasne sa obáva, čo sa z neho stane - čoskoro zakúsi vzrušujúci vlčí dar.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro Podivné děti

1. října 2014 v 13:11 | Casion


Názov: Sirotčinec slečny Peregrinové pro Podivné děti
Poradie v sérii: 1/?
Autor: Ransom Riggs
Počet strán: 368
Rok vydania: 2012
Žáner: fantasy/thriller

O knihe:

Tajomný ostrov.

Opustený sirotinec.

Zvláštna zbierka veľmi podivných fotografií.


To všetko čaká na odhalenie v knihe Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezabudnuteľnom románe, kde dej a desivé fotografie prinášajú jedinečný čitateľný zážitok.
Náš príbeh začína strašnou rodinnou tragédiou, ktorá privedie šestnásťročného Jacoba k ceste na vzdialený ostrov pri brehoch Walesu, kde objavuje rozpadácajúce sa trosky sitorinca slečny Peregrinovej.
Keď sa Jacob túla opustenými izbami a chodbami, postupne sa ukazuje, že deti slečny Peregrinovej boli viac než podivné. Boli možno nebezpečné. Možno boli na opustenom ostrove držené v akejsi karanténe z veľmi dobrých dôvod. A nejako - i keď to znie ako niečo nemožné - sú stále na žive.

Inkarceron (Catherine Fisher)

29. září 2014 v 12:55 | Casion
Recenzia na knihu, ktorú som si kúpila začiatkom prázdnin, prečítala som ju už dávnejšie a konečne som napísala aj recenziu :-)



Názov: Inkarceron
Autor: Catherine Fisher
Počet strán: 328
Rok vydania: 2011

Žáner: sci-fi, dystopia


O knihe:
Predstavte si väzenie , ktoré je také obrovské, že sú v ňom cely, chodby, lesy, hory, mestá a moria. Predstavte si väzňa, ktorý stratil pamäť, no je presvedčený, že pochádza zvonka - lenže väzenie je už storočia uzavreté a ušiel z neho zatiaľ len jeden jediný človek.
Predstavte si dievča na panskom sídle, žijúce napohľad v sedemnástom storočí, hoci spoločnosť je ovládaná počítačmi a je v nej zakázaný čas. Je odsúdená na život s nechceným ženíchom a zapletená do plánu na atentát, ktorého sa desí, ale zároveň po ňom túži. Jedna je vonku, druhý vnútri. No obaja sú uväznení. A obaja túžia po slobode.
Predstavte si Inkarceron...

Netvor z temnoty - Level 26 (Anthony E. Zuiker)

24. září 2014 v 13:59 | Casion

Názov: Netvor z temnoty
Podnázov: Level 26
Originálny názov: Dark Origins
Autor: Anthony E. Zuiker a Duane Swierczynski
Počet strán: 352
Rok vydania: 2010
Žáner: thriller

O knihe:
SPOZNAJTE NOVÚ ÚROVEŇ HRÔZY Členovia policajných zložiek veľmi dobre vedia, že vrahov možno rozdeliť do dvadsiatich piatich úrovní zla - od naivných oportunistov na úrovni 1 až po dôkladne plánujúcich mučiteľov, ktorí sa nachádzajú na úrovni 25. Okrem elitnej bezmennej vyšetrovacej skupiny pátrajúcej po najnebezpečnejších vrahoch na svete, teda okrem skupiny mužov a žien, o ktorých neexistujú oficiálne záznamy a ktorých vedie vyšetrovateľ Steve Dark, však takmer nikto nevie, že sa pracuje na definícii novej kategórie vraha. Do tejto skupiny patrí len jeden človek. Jeho obete: Ktokoľvek. Jeho metódy: Neobmedzené. Jeho prezývka: Škripec. Jeho zaradenie: LEVEL 26.

Vlčí sľub (Dorothy Hearstová)

19. září 2014 v 9:10 | Casion

Názov: Vlčí sľub
Originálny názov: Promise of th wolves
Autor: Dorothy Hearstová
Podnázov: Vlčie kroniky
Počet strán: 278
Rok vydania: 2009

O knihe:
V tele malej vlčice Kaaly koluje zakázaná krv. Vďaka zásahu tajomných veľkých vlkov môže zostať nažive, príde však o všetkých súrodencov a jej matka musí opustiť svorku. Kaala si napriek nevraživosti niektorých členov svorky od Rýchlej rieky dokáže nájsť priateľov a je rozhodnutá dokázať, že nie je horšia ako ktorýkoľvek iný vlk. Keď však zachráni pred utopením ľudské dievčatko, jej postavenie v svorke je ohrozené. Podľa legiend majú totiž vlci prísne zakázané stretávať sa s ľuďmi, pretože by to mohlo viesť k veľkej vojne, ba dokonca až k vyhynutiu obidvoch klanov. Napriek všetkému to Kaalu k ľuďom ťahá čoraz silnejšie. Nechce si vyberať medzi životom s vlkmi a životom s ľuďmi, no zároveň si čoraz jasnejšie uvedomuje, že nemôže žiť dvojitý život. Ak by totiž porušila vlčí sľub, môže spôsobiť záhubu vlastného rodu. No čo ak je všetko inak? Čo ak sa legendy mýlia? A čo ak samotná Kaala nie je obyčajná vlčica?

Som číslo štyri (Pittacus Lore)

6. září 2014 v 19:26 | Casion


Názov: Som číslo štyri
Originálny názov:
Autor: Pittacus Lore
Počet strán: 309
Rok vydania: 2011
Žáner: sci-fi, YA

O knihe:
Prišlo nás deväť. Vyzeráme ako vy, hovoríme ako vy, žijeme medzi vami, no nie sme ako vy. Dokážeme veci, o ktorých vy iba snívate. Sme silnejší a rýchlejší než čokoľvek, čo ste kedy videli. Sme ako superhrdinovia, ktorých uctievate vo filmoch a komiksoch - ibaže ozajstní. Mali sme v pláne vyrásť, zosilnieť, vytrénovať sa a spojiť do jednej veľkej sily, ktorá sa im vzoprie. Oni na to však prišli a začali nás vraždiť. Teraz sme na úteku. Trávime život v tieňoch, na miestach, kam sa nikto nikdy nepozrie. Zapadli sme medzi vás, takže vy nás ani nespoznáte... Oni však áno!



Ukážka z knihy:
Vrhol som sa nahor, zachytil okraja podlahy a vytiahol sa na ňu. Oheň sa šíril aj do ostatných častí
domu. Sarah musela byť so psami niekde po mojej pravici. Rozbehol som sa po chodbe, kontrolujúc izbu za izbou. Fotografie zhoreli v rámoch, takže po nich ostali iba roztopené čierne siluety na stene. Vtom sa mi preborila dlážka pod nohou a ja som sa od ľaku nadýchol dymu a plameňov. Rozkašlalo ma to. Padol som na koleno, kašlúc, lapajúc dych. Potom ma premohla zúrivosť, takže som zaťal zuby a napriek všetkému šiel ďalej.
Našiel som ju v poslednej izbe vľavo. Kričala o pomoc. Psy zavýjali a skučali. Dvere boli zavreté, no ani som sa nezdržiaval ich otváraním. Kopol som do nich, až vyleteli z pántov. Sarah sa chúlila v kúte a psy sa tlačili k nej, aby boli čo najďalej od toho pekla. Keď ma uvidela, vykríkla moje meno a začala sa dvíhať. Naznačil som jej, nech ostane, ako je, a vošiel do izby práve vo chvíli, keď sa v jej strede zrútil masívny stropný trám...

Môj názor:
Na knihe sa mi páči nápad. Z planéty Lorien sa na našej Zemi schovalo deväť bytostí spolu s ich gardistami, akýmisi opatrovníkmi a unikajú pred svojimi prenasledovateľmi.

Hlavnou postavou je Štvorka, mladík, ktorý musí neustále cestovať po zapadnutých mestečkách. Aj tentoraz sa opäť presťahuje spolu s Henrym, svojim gardistom a nedrží sa ako obvykle v úzadí. Nájde si priateľov, dokonca sa zamiluje. Pomerne dosť dobre sa dalo tušiť čo sa bude diať...

V príbehu nebolo veľa vecí, ktoré by ma prekvapili. Čítalo sa to dobre a ľahko, žiadne zbytočné zdržovanie. Už zo začiatku je jasné, že sa zamiluje do Sarah a tento vzťah bol pomerne predvídavý, avšak bol aspoň normálny a nie taký priveľmi presladený.

U Štvorky sa prejavujú prvé schopnosti a ich tréning bola jedna z vecí, ktoré ma najviac oslovili.
Koniec je akčnejší, prichádzajú boje, ktoré boli občas trochu neprehľadné a chaotické, ale dokázala som sa s tým zmieriť.
Kniha sa síce končí, príbeh však ostáva otvorený, keďže má pokračovanie v ďalšej knihe.

Príbeh bol tiež sfilmovaný v rovnomennom filme, ktorý som videla skôr než som čítala knihu. Film je s knihou dosť podobný, isté odlišnosti, ale to je takmer vždy.

Kožené srdce (Dominik Dán)

4. září 2014 v 14:50 | Casion
Kniha trochu iného žánru než ste u mňa zvyknutí, je však rovnako skvelá.


Názov: Kožené srdce
Autor: Dominik Dán
Rok vydania: 2012
Počet strán: 311
Žáner: detektívka

Popis knihy:
Detektív Oto Hanzel pochoval manželku a syn sa mu pred piatimi rokmi bez stopy stratil. So stratou dvoch najmilovanejších ľudí sa ťažko vyrovnával, no Krauz s kolegami mu zachránili život a všetko nasvedčovalo tomu, že Oto už bude v poriadku. Lenže ako to už v živote býva, zdanie občas klame. Hanzelov syn sa nečakane vrátil domov a namiesto radosti prišli problémy - v podobe obrovského revolvera za pásom a neustálych klamstiev o tom, kde vlastne celý ten čas bol. Krauz a Chosé otcovi sľúbia, že mladého Ota postrážia a pomôžu mu. Vôbec netušia, do čoho sa kolegov syn zase zaplietol.Z

Burger s Hanzelom majú plné ruky práce s vraždou vysokopostaveného štátneho úradníka a vyšetrujú tak obetavo, že obaja skončia v nemocnici vo veľmi vážnom stave. Ani Krauz a Chosé nemajú pri sledovaní mladého Ota veľa šťastia a musia hľadieť do očí smrti, ktorá je jednou z najbolestivejších. Skutočnosť, že pritom rozpletú rodinné tajomstvo staré vyše polstoročia ich vôbec neteší. Všetci sa nakoniec stretnú v jednej nemocnici, ale či aj všetci prežijú, nevedia ani lekári.

Zimní duchovia (Kate Mosse)

1. září 2014 v 12:30 | Casion
Krásna, smutná kniha, nad ktorou sa zamyslíte...



Názov: Zimní duchovia
Originálny názov: The Winter Ghosts
Autor: Kate Mossová
Počet strán: 175
Rok vydania: 2010
Kategória: vojnový román

O knihe:

"Tým, ktorých tu zanechali..."

Prvá svetová vojna okradla celú generáciu o priateľov, milencov a zlatú mladosť. Freddiemu Watsonovi vzala milovaného brata a dočasne aj pokoj mysle. Bolestná strata a strach o vlastné duševné zdravie ho stále prenasledujú, preto hľadá východisko z neľahkej situácie.
V zime 1928 Freddie cestuje po južnom Francúzsku. Aj táto krajina bola v dejinách svedkom mnohých krviprelievaní. V silnej búrke jeho auto zíde z cesty. Otrasený blúdi lesom a útočisko nájde v zapadnutej horskej dedine. Tu stretne Fabrissu, krásnu mladú ženu, ktorá tiež smúti za stratenou generáciou.
V priebehu jedinej dlhej noci si Fabrissa a Freddie vzájomne vyrozprávajú svoje príbehy. A na úsvite Freddie zistí, že drží v rukách kľúč k záhade, ktorá mu zlomila srdce.
Striedavo napínavý, ľudsky dojímavý i strašidelný príbeh románu Zimní duchovia je o životoch, ktoré kruto zasiahla vojna, zmenila odvaha a zachránila láska.

Crowfieldská kliatba (Pat Waslh)

29. srpna 2014 v 9:41 | Casion
Pomerne dobrá kniha vhodná skôr pre mladších čitateľov, vhodná je podľa kníhkupectiev pre deti od deviatich rokov a ja by som sa tejto kategórie aj držala, plus mínus pár rokov.



Názov: Crowfieldská kliatba
Podnázov: Čo sa stane, keď pochováte anjela?
Originálny názov: The Crowfield Curse
Autor: Pat Walsh
Počet strán: 240
Rok vydania: 2012
Žáner: young adult

O knihe:
Will vie o tajomstve. Ďaleko v lese, niekde za opátstvom, v ktorom žije, je hrob. A pod snehom leží niečo, čo malo žiť naveky. Ale Will nie je jediný, kto o tom vie. Niekto ďalší ho pozoruje...
Vo Willovom svete ožíva stredoveká mágia, lesní ľudia, zvláštni svätci, aj kliatby a povery dávnoveku. Chcete vedieť, čo sa stane, keď pochováte anjela? Radšej však nečítajte potme.

Mágia krvi (Tessa Grattonová)

26. srpna 2014 v 8:40 | Casion
Recenzia na pútavu, dobre čitateľnú knihu s trochu jednoduchším dejom.



Názov: Mágia krvi
Originálny názov: Blood Magic
Autor: Tessa Grattonová
Počet strán: 336
Rok vydania: 2012
Žáner: Young Adult, Fantasy

Popis knihy:
Mágia spojená s krvou vždy symbolizovala dávne ľudské túžby po moci, bohatstve a nesmrteľnosti. Tentoraz má pomôcť pravde! Začať je ľahké. Nakresliť kruh, doprostred položiť suchý list, posypať trochou soli, odrecitovať niekoľko latinských slov, pridať kvapku krvi...
Tínedžerka Silla Kennicotová vidí všade krv. Záhadná smrť rodičov jej neschádza z mysle, neverí obvineniam, podľa ktorých jej otec zavraždil matku a potom spáchal samovraždu. Jedného dňa od neznámeho Diakona dostane knihu kúziel, ktoré zozbieral jej otec. Všetky majú niečo spoločné: treba pri nich použiť krv.
Na cintoríne pri hrobe rodičov Silla pokúša osud - a kúzla fungujú! Zapojí sa aj brat Reese a ešte niekto - nový chlapec zo susedstva Nick. Je zvláštny, nenávidí svoju nevlastnú matku a až akosi pridobre sa vyzná v krvavej mágii. Silla úprimne túži očistiť meno svojho otca a chce na to použiť mágiu. Lenže je tu ešte niekto, kto má obrovskú moc a záujem o získanie magickej knihy, aby tajomstvo zostalo navždy pochované.

Tigrova kliatba

19. srpna 2014 v 8:38 | Casion


Názov: Tigrova kliatba
Originálny názov: Tiger´s Curse
Séria: Tigrova kliatba
Poradie v sérii: 1/4
Autor: Colleen Houcková
Počet strán: 405
Rok vydania: 2012
Žáner: fantasy

O knihe:
Kelsey je obyčajná stredoškoláčka, ktorá si zháňa na leto brigádu. Nájde si prácu v cirkuse, kde jej pozornosť upúta nádherný biely tiger Dhiren. Kelsey sa cíti v tigrovej spoločnosti veľmi dobre a tak s ním trávi voľný čas a číta mu svoje obľúbené básne. Aká je však prekvapená, keď sa znenazdania objaví zaujímavý pán Kadam z Indie, aby si tigra odviezol a ponúkne jej, aby ho odprevadila do Indie.
Začína sa úžasné dobrodružstvo plné nebezpečenstva, napínavých chvíľ a nástrah v džungli. Kelsey sa musí postaviť svojmu strachu a preukázať odvahu nielen v boji.

Proroctvo. Vášeň. Česť.

Čo všetko ste ochotní obetovať,

aby ste zachránili milovanú osobu?

Volanie Kukučky (Robert Galbraith)

12. srpna 2014 v 7:38 | Casion
Prichádzam s recenziou na pomerne známe dielo od, pre niektorých, možno neznámeho autora, z ktorého sa vykľul niekto, koho dobre poznáme.



Názov: Volanie Kukučky
Originálny názov: The Cuckoo´s Calling
Autor: Robert Galbraith
Počet strán: 442
Rok vydania: 2014
Žáner: detektívka

O knihe:
Keď sa slávna topmodelka zrúti zo zasneženého balkóna v luxusnej londýnskej štvrti Mayfair, všetko nasvedčuje tomu, že spáchala samovraždu. S týmto sa ale nehodlá zmieriť jej brat a najme si súkromného detektíva, aby jej smrť znovu prešetril. Cormoran Strike je bývalý vojak - čo ho poznamenalo na tele aj na duši - a práve prechádza zložitou životnou situáciou. Nový prípad ho môže zachrániť pred hroziacim krachom, no čím hlbšie preniká do komplikovaného sveta, v ktorom mladá modelka žila, tým temnejšia veci vyplávajú na povrch a sám Strike sa ocitá v ohrození...
Napínavá a rafinovane vystavaná zápletka čitateľovi približuje atmosféru súčasného Londýna: ospalý pokoj ulíc v rezidentnej štvrti Mayfair, ošumelé kúzlo zapadnutých krčiem v East Ende aj čulý ruch v Soho.
Cormoran Strike sa prvýkrát predstavuje v oceňovanom detektívnom románe od Roberta Gakbraitha, čo je pseudonym J.K. Rowlingovej.


Experiment (Veronica Roth)

5. srpna 2014 v 6:38 | Casion
Tentoraz som sa o knihe trošku ,,rozkecala", napísala som to hneď po dočítaní knihy a recenziu dotvorila neskôr. Snáď vás to nebude baviť, snažila som sa to skrátiť ako sa dalo.


Názov: Experiment
Originálny názov: Allegiant
Autorka: Veronica Roth
Séria: Divergent trilogy
Poradie v sérii: 3/3 (recenzia na 1. a 2.)
Počet strán: 352
Rok vydania: 2014
Žáner: dystopia

O knihe:
Tris a Tobias sú opäť spolu - ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprizorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili diktátorku v čierno-modro kostýme za inú v otrhaných šatách.
Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

Rezistencia (Veronica Roth)

30. července 2014 v 16:58 | Casion
Túto knihu som čítala dávnejšie a až teraz, keď sa mi do rúk dostala trojka som si uvedomila, že na blogu ešte nebola recenzia a tak to idem napraviť :-) A ešte pripomínam poviedku, ktorá je o článok nižšie, ak ste nečítali, budem rada, ak tak urobíte.



Názov: Rezistencia
Originálny názov: Insurgent
Autorka: Veronica Roth
Počet strán: 424
Séria: Divergent trilogy
Poradie v sérii: 2/3 (recenzia 1.)
Rok vydania: 2012
Žáner: YA, dystopia

Popis knihy:
Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.


Spolok vyvolených (Gabriella Poole)

23. července 2014 v 8:44 | Casion
Doteraz som písala recenzie skôr na knihy, ktoré sa mi páčili, táto však patrí skôr medzi tie, ktoré ma veľmi nenadchli. Napriek tomu som sa rozhodla napísať recenziu, vyjadriť svoj názor a možno sa dozvedieť čo si o knihe myslíte vy, ak ste ju čítali.


Názov: Spolok vyvolených
Poznázov: Akadémia temna I.
Poradie v sérii: 1/3 (?)
Autor: Gabriella Poole
Počet strán: 304
Rok vydania: 2012
Žáner: YA, fantasy

Popis knihy:
Darkova akadémia nie je obyčajná škola. Cassie Bellová je sirota, no práve jej sa podarilo získať štipendium na tejto elitnej škole. Aké zlovestné tajomstvá ukrývajú bohatí a krásni Vyvolení, spolok študentov, ktorí fakticky riadia školu? Kto je tajomný cudzinec, ktorý sa v noci potuluje po chodbách? A čo sa skutočne stalo pred rokom, keď tu za záhadných okolností zomrela študentka? Vedieť málo je nebezpečné, no vedieť príliš môže zabiť.

Tieň noci (Deborah Harkness)

16. července 2014 v 17:26 | Casion
Prinášam vám recenziu na pokračovanie série Príbeh čarodejnice, ktorej prvú časť som recenzovala naposledy.


Názov: Tieň noci
Originálny názov: Shawod of Night
Séria: Príbeh čarodejnice
Poradie v sérii: 2/3 (recenzia 1. časti)
Autor: Deborah Harkness
Rok vydania: 2013
Počet strán: 552
Žáner: fantasy

Popis knihy: Druhá kniha trilógie zavedie Dianu a Matthewa do alžbetínskeho obdobia v šestnástom storočí. Nádejná čarodejnica sa zoznámi nielen s členmi mysterióznej Školy noci, ale aj s mnohými ďalšími historickými osobnosťami. Stretnutia s dávnou minulosťou sú miestami až bolestné, no Diana sa nevzdáva a tvrdošijne hľadá niekoho, kto by jej pomohol nájsť kľúč k porozumeniu čarodejníckeho dedičstva. S Matthewom pritom usilovne pátrajú po Ashmole 782, no keď sa okolo nich začne sťahovať sieť temnej minulosti tisícpäťstoročného upíra, vydajú sa na úplne odlišnú cestu.

V Tieni noci Harknessová opäť spriada bohatú a skvostnú tapisériu utkanú z alchýmie, mágie a histórie. Ľúbostný príbeh plný krvi, vášne a zauzlených vlákien minulosti prináša v zaujímavo vykreslenej časovej slučke strhujúci čitateľský zážitok.

Príbeh čarodejnice (Deborah Harkness)

7. července 2014 v 8:43 | Casion
Prichádzam s recenziou na jednu z mojich obľúbených kníh, mám doma jedntku aj dvojku. Je to kniha, ktorá stojí za to, nenechajte sa odradiť námetom čarodejnica a upír, je to iné, než by ste mohli očakávať.


Názov: Príbeh čarodejnice
Originálny názov: A Discovery of Witches
Podnázov: Príbeh čarodejnice 1
Autor: Deborah Harkness
Počet strán: 552
Rok vydania: 2011
Žáner: fantasy

Popis knihy: Vedkyňa Diana Bishopová si počas výskumu v oxfordskej Bodleianskej knižnici nevedomky vyžiada zakliaty alchymistický rukopis. Diana pochádza zo starobylého, významného čarodejníckeho rodu, no sama nechce mať nič spoločné s čarodejníctvom, zanevrela naň po smrti svojich rodičov. Preto po zbežnom nahliadnutí a pár poznámkach vráti knihu do skladu. Jej objav však spôsobí nebývalý rozruch vo svete bytostí a do knižnice sa nahrnie horda démonov, čarodejníc a upírov.
Diana totiž náhodou natrafila na žiadaný, stáročia stratený poklad - a je jediná, ktorej sa podarilo prelomiť jeho zaklínadlo.
Autorka vytvorila knihu s prvkami histórie a mágie, romantiky i napätia. Diana je odvážna hrdinka, ktorá nájde rovnocenného partnera v upírovi Matthewovi Clairmontovi....
(popis knihy je pomerne dlhý a podľa mňa odhaľuje možno až priveľa, zvyšok nájdete napríkald tu)



 
 

Reklama